Στη μάχη για την καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων (trafficking) μπαίνει για πρώτη φορά επίσημα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εντάσσοντας το διασυνοριακό αυτό έγκλημα στη νέα προγραμματική περίοδο, στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη.
Η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της αρμόδιας υποεπιτροπής, της οποίας η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος και πρόεδρος, ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, με την κ. Βούλτεψη να υπογραμμίζει την ανάγκη για ανάληψη άμεσης δράσης, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν τον πιο ευάλωτο πληθυσμό – στόχο διακινητών και προαγωγών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η κ. Βούλτεψη επισήμανε ότι στην περίπτωση των προσφύγων και μεταναστών, το «κρυφό» αυτό έγκλημα γίνεται ακόμη πιο κρυφό, με παγιδευμένους ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, να μετατρέπονται σε ομήρους κυκλωμάτων και να εκβιάζονται, προκειμένου δήθεν να καταβάλουν το «χρέος» για την μεταφορά τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ή με ψευδείς υποσχέσεις νομιμοποίησής τους.
Μέχρι σήμερα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, δεν είχε καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας, καθώς δεν υπήρχε η ανάλογη οργανωμένη εκπαίδευση του προσωπικού στα κέντρα υποδοχής, τους καταυλισμούς και τους χώρους ημιαυτόνομης διαβίωσης. «Είναι σημαντικό τα στελέχη της πρώτης υποδοχής να γνωρίζουν πώς να διακρίνουν τα πραγματικά ζευγάρια από εκείνα που εμφανίζονται ως ζευγάρια, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια δυστυχισμένη γυναίκα και τον επίδοξο εκμεταλλευτή της», υπογράμμισε η κ. Βούλτεψη.
Ήδη, σε συνεργασία με τον Εθνικό Συντονιστή, Ηρακλή Μοσκώφ, η υφυπουργός Μετανάστευσης, η διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης, η γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, η ειδική γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης βρίσκονται στην προετοιμασία ενός σχεδίου δράσης, προκειμένου να αρχίσουν οι εκπαιδεύσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ενημέρωση των διοικητών των δομών.
Σκοπός της δημιουργίας αυτής της «ομάδας κρούσης» είναι να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν όλα τα ύποπτα περιστατικά που εισέρχονται στη χώρα, αρχής γενομένης από το προενταξιακό στάδιο.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην ειδική προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων κατά το στάδιο της ενηλικίωσής τους, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Helios, για τις ηλικίες από 18 ως 21 ετών, ώστε η ανθρωπιστική δράση να συνεχιστεί και σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ